Antifa zijn we allemaal! [jubileum afa fryslan]

Met dank aan de antifa beweging ontstaan in de jaren 90 viert anti fascistische actie Fryslân in november haar twaalf en half jaar. Om onze jubileum en toekomst te vieren willen we graag onze ervaringen delen. Antifa in Fryslân hebben na incidenten met neonazi’s begin jaren 90 weinig confrontaties gekend. In 2015 was er een uitzondering tijdens onze 2e manifestatie tegen discriminatie, racisme en uitsluiting. Gaandeweg zijn we solidariteitsacties gaan organiseren buiten de provincie bij uitzetcentrum Ter Apel en hebben we deelgenomen aan antifa demonstraties en protesten tegen extreem rechtse groeperingen of politieke partijen elders in het land.

The good In het begin haalden we als gezamenlijke antifa nadrukkelijk het nieuws met de oproep tegen een NVU demonstratie in Ede en een demonstratie tegen neonazi’s in Den Haag waarbij een aantal antifa zijn opgepakt met als afloop dat de aanklachten zijn geseponeerd. In hetzelfde jaar in Sint Nicolaasga hebben we als anti fascistische actie Fryslan nog succesvol gedemonstreerd tegen de presentatie van de kandidatenlijst van Wilders’ PVV in Fryslan. Als protest op vluchtelingendetentie hebben we verschillende demonstraties georganiseerd bij het uitzetcentrum Ter Apel in samenwerking met Werkgroep Vluchtelingen Vrij, No Border en Stichting Hulp Uitgeprocedeerde vluchtelingen. Vervolgens met de opkomst van Pegida in Nederland hebben we veelal in het land mee gedemonstreerd. De betoging Fight Repression in Den Haag gericht tegen ‘de constante aanval op antifascisten en anarchisten vanuit de staat’ en alledaags racisme was wellicht het sluitstuk van de antifa beweging wat we tot 2016 hebben gekend. Van de circa 200 demonstranten kozen 166 ervoor om ingesloten te worden en werden ze aangehouden. Sindsdien zijn er nauwelijks nog grotere groepen antifa geweest die demonstreerden tegen repressie en extreem rechts. Je hebt hoogtijdagen en je hebt perioden dat het flink tegenzit. Het Hannie Schaft congres in Nijmegen georganiseerd om ons gezamenlijk aan het denken te zetten hoe we kritisch kunnen kijken naar onszelf heeft weinig veranderd.

The bad Inmiddels zijn we zelfs al lang weer de actiegroep DTG vergeten, opgericht tegen de komst van een AZC en de vijf mannen uit Enschede die zijn veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar voor het gooien van molotovcocktails naar een moskee zijn waarschijnlijk alweer vrij. Het geweld komt dus van extreem rechts en de ervaring leert ook van de politie zodra ze gaat ingrijpen met o.a. het overtreden van een gebiedsverbod tijdens protest op demonstraties van extreem rechts. Elke keer als we een locatie van protest aankondigen wordt deze op het laatst veranderd en zelfs als we meedoen aan bijvoorbeeld een anti racisme demonstratie worden we geintimideerd, continu gevolgd door agenten, geobserveerd, gefotografeerd en gefilmd en ook aangesproken. De repressie van de overheid naar antifa en de laconieke houding om een fatsoenlijke opvang voor vluchtelingen te regelen en de buitenslapers deze zomer bij Ter Apel voorspelt weinig goeds en herhaling van protesten tegen AZC’s met mogelijk brandstichting op daarvoor bestemde locaties zullen blijven plaatsvinden.

The ugly Tenslotte nog een anekdote waar we goede herinneringen aan overhouden is dat we eens onaangekondigd als antifa in 2014 naar Almere zijn afgereisd om de plaatselijke antifascisten te helpen met flyeren. Het was gemeenteraadsverkiezingstijd en Wilders’ PVV nam deel aan de verkiezingen in Almere. Onderweg waren naar de verkiezingsmarkt in het centrum van Almere werden we opvallend veel door verschillende stille agenten gevolgd die ons ook fotografeerden. Eenmaal in het centrum aangekomen bleek dat Geert Wilders ook op de verkiezingsmarkt aanwezig was. Hoewel zwaar beveiligd lukte het één van ons om hem in nabijheid een antifa flyer in zijn handen te drukken. Bij het lezen van de flyer bevroor de glimlach van Wilders en wandelde het gezelschap verder.

Volgend jaar zijn er provinciale verkiezingen in maart maar bedenk dat er altijd antifascisten zullen zijn.

Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!

Secretariaat AFA Fryslân

>>Free Lina, we zijn allemaal antifa [2022]