Proces tegen skinheads in Parijs

De officier van justitie heeft ook in het hoger beroep tegen 2 skinheads in Parijs gevangenisstraf geeist van resp. 7 en 11 jaar voor het vermoorden van de antifascistische student Clement Meric in 2013. De dader die Clement Meric doodsloeg, Esteban Morillo, was destijds bewaker van beroep.

Er ontstond destijds een matpartij bij de aankoop van kleding van het Britse merk Fred Perry. Zowel bij de skinheads als bij sommigen van de antifa hoort dit merk bij de subcultuur en je kunt elkaar dus ontmoeten bij de kassa. Fred Perry was halverwege de vorige eeuw een beroemde tennisspeler en een sportkledinglijn die naar hem werd genoemd had een lauwerkrans als symbool. Deze lauwerkrans viel in de smaak bij rechtse skinheads, omdat het geassocieerd wordt met de oude Romeinse tijd (blijkbaar hebben ze het zo op met Asterix en Obelix). Ook de Proud Boys in de VS gingen deze sportkleding dragen als een uniform.

De kledingfirma heeft daarom besloten in Noord-Amerika geen zwarte polohemden met het gele lauwerkransembleem meer te verkopen. Ook bij een deel van de Franse antifa was het merk populair, omdat de mode al bij de skinheads populair was voor er een splitsing tussen een linkse en rechtse tak plaatsvond. 

https://lahorde.samizdat.net/Esteban-Morillo

https://solidaires.org/Syndicalistes-donc-antifascistes-7-ans-apres-la-mort-de-Clement-Meric-on-n

https://www.liberation.fr/mode/2013/06/06/on-peut-presque-dire-que-ce-drame-etait-ineluctable_908841/

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2046147X19863838

https://www.nssmag.com/en/fashion/23747/fred-perry-polo-shirt