In aanloop naar de Provinciale Staten Verkiezingen

Antifascisten en overige strijders tegen racisme in Friesland constateren dat extreem rechtse groeperingen in deze provincie slechts marginaal aanwezig zijn. Op enkele individuen na en het minimale” Frysk Heidens front” zijn er geen ontwikkelingen binnen de extreemrechtse Neo Nationaal Socialistische conjunctuur. Anders is dat op het  extreemrechtse politieke vlak, waar natuurlijk al verschillende jaren de PVV duidelijk op de racistische en discriminerende trommel slaat.

Onlangs werd bekend dat ook de partij Forum voor Democratie van Thierry Baudet en Teo Hiddema plannen heeft om deel te nemen aan de aankomende Provinciale Statenverkiezingen in Friesland op 20 maart 2019. Met name deze partij brengt op veel subtielere wijze de boodschap van haat en angst over. En ook in Friesland bestaat de vrees dat deze partij aan de weg gaat timmeren. Gelukkig is de PVV van Geert Wilders op zijn retour maar stapt een deel van deze aanhang wel over op de niet minder racistische FvD. Deze partij is echter een corpsballenpartij, die Henk en Ingrid waarschijnlijk niet mee zal krijgen.

Met 3 PVV statenleden en 1 FFP Statenlid, alsmede 1 PVV gemeenteraadslid in de gemeente Achtkarspelen, mag Friesland in vergelijking met andere provincies nog niet klagen. Ondanks het woord Vrijheid in de partijnaam is de  PVV een partij met slechts 1 lid die tevens ook het laatste woord heeft. De Fryske Frijheids Partij (FFP) is een twee persoonspartij, maar ook met slechts 1 lid. Dus ook daar geen tegenspraak. Extreemrechtse partijen voeren aantrekkingskracht uit op mensen die graag de baas willen spelen, daarom gaan ze vaak aan interne conflicten ten onder. Forum voor Democratie is een jonge partij met leden. Maar ook daar zijn al interne machtsruzies geweest, het is daarom afwachten wat er nog komen gaat.

Acties en weerstand tegen dit soort partijen zijn legitiem. En AFA Fryslân zal dan ook strijd blijven voeren tegen de negatieve propaganda van deze populistische politieke partijen en van daaruit het racisme, discriminatie en o.m. uitsluiten van vluchtelingen en migranten.


Namens Afa Fryslân 2019

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.