Die reebruine ogen keken de blauwe korenbloem aan

De Neo Nazipartij FPÖ gaat in Oostenrijk mee regeren.

Tot nu toe droegen Fpö aanhangers korenbloemen (centaurea cyanus) in hun knoopsgat. Ik heb die bloem altijd als een onschuldig eetbaar “akker onkruid” gezien die samen met de klaproos, ook als symbool voor de Britse slachtoffers uit de Eerste  Wereldoorlog, in vredig gezelschap de randen van milieuvriendelijke akkers sierde.In Oostenrijk is de korenbloem politiek. In het Habsburgse rijk, waar in het parlement ieder zijn eigen taal kon spreken (in het Haagse parlement hoor je geen Fries), was de korenbloem het symbool van de Duits Nationalistische beweging. Hun leider: Georg Heinrich Ritter von Scher (1842-1921) begon als liberaal politicus maar schoof naar rechts op en werd later anti-liberaal. Hij was een voorloper van de nazi’s, terug naar de voor- katholieke tijd, en fanatiek antisemitisch. Hij stelde in het jaar 1900 in het Habsburgse parlement een premie op voor het vermoorden van joden. Verder propageerde hij een samenleving zonder joden en Roma. Hij probeerde joden uit Duitstalige scholen te weren. Hij koos de korenbloem als symbool voor zijn partij, de All Deutsche Vereinigung, omdat hij een groot Duits rijk voorstond en een aanbidder was van Kaiser Wilhelm.

Deze keizer had met Bismarck de korenbloem tot lievelingsbloem uitgekozen vanwege de Pruisische blauwe kleur, dus een Pruisisch staatssymbool. Deze Ridder von Scher was een inspiratiebron voor Adolf Hitler.  Toen deze Fuhrer nog niet aan de macht was droegen nazi’s vaak blauwe korenbloemen als stiekem herkenningsteken.

De FPÖ parlementariërs droegen de laatste jaren  een korenbloem in hun colbert-zakje om te laten zien aan welke kant ze stonden. Een hakenkruis zou misschien teveel aversie kunnen oproepen. Ook  nu ze in de regering zitten is dragen van het hakenkruis nog te gewaagd. Bij de installatie van het nieuwe parlement in Oostenrijk hebben de FPÖ politici de korenbloem vervangen door de Edelweiss (leontopodium nivale), een Oostenrijks nationaal symbool. De meesten associëren Edelweiss met de mooie rijke bloemennatuur in de Alpen of met sportief bergbeklimmen. Deze plant groeit op grote hoogten en er is dus enige inspanning nodig om de bloem in het wild te vinden. Daarom hebben/hadden een aantal militaire legereenheden in de bergen de Edelweiss ook als embleem.

Hieronder een aantal legereenheden die voor het Duitse Rijk in de Tweede Wereldoorlog streden. De bloem symboliseert kracht en moed die je nodig hebt om de bloem te kunnen vinden. Dat de bloem ook nog met liefde kan worden geassocieerd komt omdat sommige mannen halsbrekende toeren uithalen om de bloem te plukken en door de gift van zo’n bloem het doel van hun hormonen naderbij  brengen.

Voordat Antifascisten nu de edelweiss gingen bestrijden, had een Duitse antifascistische verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog de “Edelweisspiraten” deze bloem ook als symbool. Verder was Edelweiss eind vorige eeuw een internationaal bekend lied uit de film  ‘Sound of Music’ een lied dat het vrije gevoel in de natuur weergaf in een tijd dat de samenleving door nazi’s steeds beklemmender aanvoelde.
Ook het bestrijden van de korenbloem is af te raden: In het Fries heet de korenbloem roggeblom, dus in Friesland kan de bloem meer symbool staan voor armoede of sociaal onrecht. Rogge was namelijk het graan voor de armen.

Ter illustratie van die verhaal volgen hierna nog een aantal links naar de overige media.

https://www.timesofisrael.com/austrian-far-right-party-ditches-nazi-flower/
Keulse versie van lied over Edelweisspiraten
https://www.youtube.com/watch?v=VVFtIvHyuio
En de Duitse versie
https://www.youtube.com/watch?v=wbp3vzSVxhI
Verder nog  een muziekje om politiek misbruik van de natuur in een onschuldiger daglicht te stellen.
https://www.youtube.com/watch?v=txH-gTGvWCI

Fragment uit een de film The Sound of Music “Edelweiss”
https://www.youtube.com/watch?v=8bL2BCiFkTk

 

Namens: het team van AFA Fryslân

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.