Polen en Hongarije en hoe gaan deze landen nu om met het Europese migratiebeleid

Hoe gaat het momenteel op het politieke front en daarmee de regeling migratie en vluchtelingen opvang in Europa!

Wel de Poolse en Hongaarse premiers Mateusz Morawiecki (PiS) en Viktor Orban (Fidesz), veroordelen het Europese migratiebeleid en weigeren om aan de Europese vluchtelingenquota te voldoen. Orban was namelijk ook verantwoordelijk voor het bouwen van een hoog hek bij de grens van Hongarije, en is maar wat blij dat in Oostenrijk de FPÖ van Kurz aan de regering deelneemt. Marowiecki, Orban en Kurz, premiers van bovengenoemde landen leiden allemaal een rechtse partij en waardoor de politiek steeds meer naar rechts opschuift, Met hun beleid ten aanzien van de migratie willen deze politieke leiders, de kiezers die rechts van hun partijen staan, blijkbaar graag tevreden stellen.

Zie ook:

http://www.dw.com/en/poland-hungary-say-eu-migration-policy-has-failed/a-42016262

http://www.krakowpost.com/18409/2017/12/mateusz-morawiecki-new-prime-minister-poland

http://www.krakowpost.com/18483/2017/12/anti-fascist-march-krakow

https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/01/574169-574169/

Het moet worden gezegd, maar Mateusz Morawiecki is blijkbaar vergeten, dat Poolse arbeidsmigranten de laatste decennia sterk geprofiteerd hebben van de open grenzen binnen de EU en hiermee het land economisch sterk vooruit hebben geholpen. Arbeidsmigratie bestaat al heel lang, volksverhuizingen zijn er altijd geweest en zullen er ook blijven. De Amerikaanse schrijver Upton Sinclair heeft in zijn roman The Jungle/De Wildernis scherp geschetst dat de Poolse emigranten in de VS, de Litouwers voor waren en dat de Polen daarmee niet meer op de onderste treden stonden.
Viktor Orban van de rechts politieke partij Fidesz, is mogelijk vergeten dat bij de Hongaarse opstand in 1956, 200.000 vluchtelingen uit Hongarije de grens overstaken naar Oostenrijk. Voor Oostenrijk was dat erg veel om ze allemaal in één keer onderdak te kunnen bieden. West-Europese landen nodigden actief Hongaarse vluchtelingen uit en de vluchtelingen mochten zelf een land van bestemming uitzoeken. Hongaarse minderheden in de omliggende landen, met name in Slowakije en Roemenië, werden door nationalisten aldaar vaak discriminerend behandeld.
Van een Hongaarse premier zou je toch wel mogen verwachten dat je je dan enigszins zou kunnen inleven in migratie en de mensenrechten binnen de multiculti-samenlevingen. Helaas, maar de geschiedenis wordt wel erg selectief bekeken hierin
Interessant is dat Poolse nationalisten zich tegen immigratie keren met o.a. het verwijzen naar de veldslag tegen het Ottomaanse Rijk bij Wenen (1683). Het Pools-Litouwse (voor Poolse nationalisten het Poolse leger) speelde daarin een belangrijke rol. Ze hadden in deze veldslag onder andere het Hongaarse leger tegenover zich. Hongarije viel toen nog voor een groot deel onder het Ottomaanse Rijk.
Bij Hongaarse nationalisten van de Jobbik-partij is er juist een streven naar nauwere banden met Turkije (turanisme), omdat zij denken dat Turken en Hongaren dezelfde oorsprong hebben (de Hongaren kwamen oorspronkelijk als migranten uit de streek bij de zuidelijke Oeral).
Hoewel het Hongaarse leger en het Poolse leger dus aan verschillende kanten stonden bij de slag om Wenen gaan de premiers nu hand in hand tegen een nieuwe zondebok. Het mijn inziens evenwel de vraag of het voor vluchtelingen wel zo fijn is om door de EU naar dergelijke haatlanden doorverwezen te worden.

 

Victor de Jong

 

 

Viktor Orbán & Mateusz Morawiecki

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.