Bom bij Pegida demonstratie in Amsterdam

Op 31 augustus publiceerde het Parool over een bom, die bij de Pegida demonstratie in Amsterdam was geplaatst. Dat vuurwerk bij de Pegida-aanhang zelf erg in trek is, is te lezen op de Facebookpagina’s van de Pegida zelf. In het bericht wordt het gepresenteerd alsof het om een gevaarlijke aanslag ging. De bijgevoegde foto’s wijzen echter op een rookbom, die 5 minuten lang een rookwolk veroorzaakt. Ervan uitgaande dat de rookbom geplaatst werd door tegenstanders van Pegida (vermoedelijk plaatsen Pegida-aanhangers geen rookbom om hun eigen optocht te verstoren), kun je je wel afvragen wat de effecten zijn van het wel plaatsen maar niet ontsteken van een rookbom. Een ludiek middel, Amsterdam heeft wel vaker rookbommen beleefd. Het werd meestal minder zwaar opgevat.

De berichtgeving in de massa media schept een beeld alsof het gevaar bij de AFA zit i.p.v. bij de nazi’s. Burgemeester van der Laan overtroeft in zijn commentaar de beoordeling van de politie. De burgemeester is er o.a. om voor de veiligheid van de bevolking te zorgen. Als hij meldt dat een explosie (hij bedoelt de rookbom) verstrekkende gevolgen kan hebben, schept hij daarmee overbodige angst. Hij kan beter vertellen dat een organisatie als Pegida verstrekkende gevolgen kan hebben. Het Anne Frankhuis is daarin een verwijzing naar de geschiedenis.

Ivo

http://www.parool.nl/amsterdam/bom-voor-pegida-demonstratie-bij-stopera-was-toch-echt%7Ea4367737/

http://www.nu.nl/binnenland/4314821/veronderstelde-nepbom-pegida-betoging-amsterdam-was-vuurwerkbom.html?redirect=1

maxresdefault rookbom

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.