Rechtse aanval op KOZP congres 8 november 2019

Vrijdagavond 8 november voerde een extreem-rechtse knokploeg, deels met honkbalknuppels en vuurwerk bewapend in Den Haag een aanval uit op een pand waarin een vergadering plaatsvond van KOZP, het comité jaarlijks actie voert om de mensen bewust te maken van de racistische symboliek van de Zwarte Piet in het Sinterklaasgebeuren. Dankzij de volhardendheid van de KOZP is deze bewustwordingscampagne aan de winnende hand. Het verbaast niet dat het opstarten van een discussie die tradities en de bestaande normen en waarden onder de loep neemt weerstand opwekt. Mensen die zelf geen last hebben van discriminatie zijn zich er soms niet van bewust en kunnen zich soms moeilijk inbeelden dat ze een ander ermee beschadigen. Vanuit een comfortabele positie, ik ben tevreden dus bemoei je er niet mee, voelen ze verandering als bedreiging van hun eigen zekerheid. In de geschiedenis hebben we vaker meegemaakt dat een anti-discriminatie beweging bij de gevestigde orde reacties opwekt, bijv. feminisme en de strijd voor acceptatie van homoseksualiteit. Dankzij het doorzettingsvermogen van emancipatoire bewegingen is in onze samenleving meer gelijkheid en respect tot stand gekomen en deel geworden van onze cultuur (ruim 100 jaar geleden hadden we nog geen vrouwenkiesrecht en het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht is er pas sinds het begin van deze eeuw).

Als AFA-Fryslan wijzen we erop dat het optreden van de knokploeg in Den Haag niet als een incident kan worden weggewuifd. Fascisme was na de WOII voor veruit het grootste deel van de Nederlandse bevolking een besmet begrip. Er bestond een kloof tussen neonazi’s en de rest van de bevolking. Dankzij de opkomst van haat-partijen als PVV en FvD, die zich concentreren op de angst van ‘de ander, is extreem-rechts inmiddels salonfähig  geworden. Groepen die rechts van deze partijen staan voelen daarin ruggesteun. In Groningen gooiden jeugdige FvD aanhangers onlangs de ruiten in bij een kraakpand waarin buitenlandse studenten een oplossing zochten voor de woningnood, Pegida en Rechts in Verzet proberen graag moslims te provoceren, twee jaar geleden stonden op een pleintje in Dokkum nazi-knokploegen en voetbalhooligans te wachten op anti-Zwarte-Piet-demonstranten.

AFA-Fryslan roept op om de KOZP op een voor jou gepaste wijze te ondersteunen in hun bewustwordingscampagne over cultureel racisme. Zelfs als je zelf je niet zo druk maakt om Sinterklaas of Zwarte Piet, kiezen of niet kiezen, solidair zijn of niets doen is een keus. Tachtig jaar geleden, toen nazi’s in Nederland de macht hadden waren er veel mensen die passief bleven, voor een groot deel uit angst, maar ook uit gemakzucht. Zolang ik niet bedreigd wordt bemoei ik me er niet mee. Gelukkig hoef je nu nog niet bang te zijn, als je de kant van solidariteit kiest. Als je extreem-rechtse knokploegen een vrijbrief geeft verandert dat. Ook al zie je zelf misschien niet de zin in van de Zwarte Piet discussie, omdat het jou niet raakt; besef dat je ondersteuning van KOZP ook kan voortkomen, omdat je fascistisch geweld niet ruimte wilt geven.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.